• Mell-hein hoc’h giz bigoudenn

     


     

     Mell-hein hoc’h giz bigoudenn

    4 den. Prieñtiñ : 30 min – Hiliadenneiñ : 24 h – Poazhañ 1 h 45

     

    1 kg mell-hein koc’h – 250 g karotez – 250 irvin – 250 g avaloù douar – 250 g koko – 12 ognognen – 1 ogonen ruz – 4 oeñs kignen – 1 gaolenn – 75 cl sistr sec’h – 100 g amnenn – 20 g bleud – 1 boked louzoù – 1 loaiad oihan a gaozhadur tomatez – holen – pebr

    Fardañ 

    Da zec’hent, ober tammoù bras ar mell-hein. Peliat an oeñsoù kignen, o minsañ. Peliat an ogonenn ruz, he skejenniñ. Lakaat kignen hag ognon en ur bodez vras, diskeen ar sistr, ouzhpennañ pebr hag holen hag an tammoù kig. Meskañ mat. Goleiñ ha lezel da hiliadenniñ e-pas 24 eur.

    Devezh ar pred, disistrañ ar c’hig ha sec’hañ an tammoù gant paper splu. Lakaat 50 g amanenn en ur gokellenn, laakat an tammoù kig da rouzañ en ur cheñch tu dezho bep an amzer, o bleudañ, dinaou an hiliadenn, ouzphennañ ar c’hoazhadur tomatez, ar boked louzoù, lakkat da virviñ, izelaat an ha lezel da skouzachiñ e-pas 1 eur.

    Peliat al legumaj, ober tammoù eus ar memez ment gant ar c’harotez, an irvin hag an avaloù-douar. Lezel an ognon bihan en o fezh. Lakkat al legumaj e-barzh dour berv, lezel da boazhañ e-pas 15 munut, o dizourañ.

    Lakaat ar peurrest euz an amanenn en ur gastelodenn, ouzhpennañ al legumaj, lezel da boazhañ e-pas 20 munut en ur veskañ aliez.


     


     

    Échine de porc à la Bigoudène

    4 pers. Préparation 30 min – Marinade : 24 heures – Cuisson 1 h 45

    1 kg d’échine de porc – 250 g de carottes – 250 g de navets – 250 g de pommes de terre – 250 g de cocos – 12 petits oignons grelots – 1 oignon rouge – 4 gousses d’ail – 75 cl de cidre brut – 100 g de beurre – 20 cl de farine – 1 bouquet garni – 1 cuill à café de concentré de tomates – sel, poivre.

    Réalisation 

    La veille du repas, coupez l’échine en gros cubes. Pelez les gousses d’ail, émincez-les. Pelez le gros oignon, émincez-le également. Mettez ces aromates dans un grand saladier, versez le cidre, ajoutez du sel et du poivre, puis les cubes de viande.

    Mélangez, recouvrez le saladier d’un film et laissez mariner au frais pendant 24 heures.

    Le jour du repas, égouttez la viande. Séchez-la dans un papier absorbant. Faites fondre 50 g de beurre dans une cocotte, faites dorez les cubes de viande en les retournant souvent, saupoudrez de farine, versez la marinade, ajoutez le concentré de tomates, le bouquet garni, portez à ébullition, baissez le feu et laissez mijoter pendant une heure.

    Épluchez les légumes, coupez les carottes, les navets et pommes de terre en morceaux de même taille, laissez les petits oignons entiers. Mettez les légumes dans de l’eau bouillante salée, laissez cuire 15 minutes, égouttez-les.

    Faites fondre le reste du beurre dans la casserole, ajoutez les légumes, laissez cuire pendant 20 minutes en mélangeant souvent.

     

     © Le Vaillant Martial

     

     

     

     

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